Actualitatea consulatului

Forum economic Italia - România, Verona – 7 februarie 2014

În 7 februarie 2014 Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) filiala Italia, a organizat la Verona Forumul economic Italia-România.

Din partea organizatorilor au participat la manifestare Eugen Terteleac, președintele filialei CCIR, cu sediul la Roma, Ioan Corneliu Dinu, vicepreședinte și Andrea Amato, secretar general.

Ministerul Economiei din România a fost reprezentat de domnul Adrian Volintiru, secretar de stat, care a fost însoțit de consilierul economic al Ambasadei României la Roma, Marius Cristea.

Consulatul General al României la Trieste a fost invitat să participe la lucrările forumului și a fost reprezentat de către Cosmin Dumitrescu, consul general și Ion Calciu, consul. Între participanții relatori s-a numărat și Maurizio Passerotti, consul onorific al României la Trento.

Din partea autorităților locale italiene au participat Flavio Tosi, primarul Veronei, Antonio Lella, asesor pe probleme de descentralizare al Primăriei Verona și Samuele Campedelli, asesor pentru programare, planificare teritorială și finanțare proiecte în cadrul Consiliului Provinciei Verona.

La manifestare au participat oameni de afaceri români și italieni.

Adrian Volintiru, secretar de stat în Ministerul Economiei a făcut o amplă expunere, însoțită de o prezentare grafică computerizată, a situației economice din țara noastră focusând discursul său pe oportunitățile de investiție în România

Primarul Veronei, Flavio Tosi, a avut în alocuțiunea sa cuvinte de laudă la adresa comunității românești din zonă, românii constituind prima comunitate străină în Verona și în Regiunea Veneto. Totodată, acesta a subliniat întreaga sa disponibilitate în sprijinirea firmelor româno-italiene în diverse sectoare economice locale.

Cosmin Dumitrescu, consulul general al României la Trieste, a avut o expunere în care a subliniat importanța Parteneriatul strategic consolidat dintre România și Italia, principalele elemente privind schimburile economico-comerciale bilaterale, cu exemple statistice concrete, buna colaborare a Consulatului General al României la Trieste cu autoritățile regionale și locale din Veneto și Verona. Diplomatul a pus în evidență politicile economice ale Guvernului de susținere a investițiilor și a investitorilor străini în țara noastră, exemplificând cu menținerea impozitului pe profit de 16%, de scădere a TVA la 9% la pâine pe tot lanțul, de susținere financiară a investițiilor în zonele defavorizate, precum și intenția de reducere a contribuțiilor angajatorilor la asigurările sociale, scăzând astfel costurile forței de muncă, începând cu a doua jumătate a anului, măsuri importante în sprijinul atragerii investițiilor directe. Cosmin Dumitrescu a  pus un accent pe contribuția Regiunii Veneto în balanța schimburilor economico-comerciale româno-italiene care se ridică la importanta cifră de 3,5 miliarde de euro din totalul de 11,5 miliarde anual, fapt care a suscitat interesul dar și satisfacția autorităților locale participante la manifestare. 

          Fotocronică

Lansarea de către Institutul Limbii Române a procedurilor de recrutare și selectare a candidaților pentru postul de lector de limba română la Universitatea din Udine.

19.02.2018

În cadrul acțiunilor de diplomație culturală, având în vedere importanța pe care o acordă cooperării la nivel academic realizată între România și Republica Italiană, Consulatul General al României la Trieste a…

Important

16.02.2018

PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI: Începând cu data de 01.10.2017, pașapoartele vor putea fi efectuate DOAR cu programare prin portalul www.econsulat.ro – Ghișeul Consular Online. Programările nu se pot accesa de pe…

Burse de studiu oferite de statul român, prin Ministerul Afacerilor Externe, pentru cetățenii străini din statele din afara Uniunii Europene

16.02.2018

Statul român oferă pentru anul universitar 2018-2019, un număr de 85 de burse pentru studii universitare și postuniversitare în România, prin concurs de dosare organizat de Ministerului Afacerilor Externe (M.A.E.) și…