Eliberare documente de identitate şi călătorie

Titlul de călătorie

Pentru obținerea titlului de călătorie NU ESTE NECESARĂ PROGRAMAREA la consulat. Solicitanții trebuie să se prezinte în timpul programului de lucru cu publicul pentru depunerea cererilor (de luni până joi în intervalul 9.00 - 14.00, vineri între orele 9.00 - 12.00)

 

În cazul în care paşaportul sau cartea de identitate românească ale dumneavoastră au expirat, nu mai aveţi paşaport ori alt document de călătorie puteţi solicita Consulatului General al României la Trieste eliberarea unui titlu de calatorie.

Titlul de călătorie foloseşte pentru întoarcerea în România și pentru identificarea cetățenilor români în vederea autentificării procurilor speciale pentru eliberarea cărților de identitate românești. De asemenea, acesta face dovada cetățeniei române și a identității titularului.
Valabilitatea titlului de călătorie nu poate depăşi 30 de zile.
 
ATENTIE! Pentru a putea calatori din nou in strainatate este necesar ca in perioada sederii in Romania sa indepliniți demersurile pentru obținerea unui nou pașaport simplu electronic. La depunerea cererilor pentru eliberarea unui paşaport simplu, solicitanţii predau titlul de călătorie expirat.
 
Documente necesare:
a) cererea completată şi semnată de solicitant;
b) paşaportul anterior expirat/deteriorat sau cartea de identitate românească expirată/deteriorată, dacă acestea există.
Daca paşaportul anterior / cartea de identitate au fost pierdute sau furate, trebuie să depuneţi, în original:
a) atestatul poliţiei/carabinierilor eliberat în urma declaraţiei de furt;
b) în cazul perderii, declaraţia privind împrejurările pierderii paşaportului care poate fi dată la poliția italiană / carabinieri sau la consulat;
c) un document de identitate, cu fotografie, eliberat de autorităţile române (buletin de identitate, carte de identitate, permis de conducere auto, livret militar)-original si copie xerox.
În cazul în care nu posedaţi un un document românesc de identitate este necesară identificarea dumneavoastră în România. Operaţiunile de identificare se efectuează de către consulat.
 
Titluri de calatorie pentru copii născuţi în străinătate:
Copiii născuţi în străinătate, care au cel puţin un părinte cetăţean român, sunt cetăţeni români.
Pentru a se deplasa in Romania, Consulatul General al României la Trieste eliberează, la cererea părinţilor, un titlu de călătorie; în acest sens se vor prezenta la sediul consulatului ambii părinţi (daca ambii sunt trecuţi în actul/certificatul de naştere al copilului), cu urmatoarele documente:
a) paşapoartele / cărţile de identitate româneşti ale părinţilor;
b) certificatul de nastere al copilului, românesc sau eliberat de autorităţile italiene în care sunt înscrişi părinţii copilului eliberat în format multilingv - modello plurilingu, Dacă este eliberat în format plurilingv conform prevederilor Convenției 16 privind starea civilă, nu mai este necesară apostilarea la Prefectură.
ATENŢIE! Nu sunt valabile certificatele de naştere în care nu au fost trecuţi părinţii.
c) PENTRU COPIII SUB 10 ANI ESTE RECOMANDAT PĂRINȚILOR SĂ ADUCĂ O FOTOGRAFIE TIP PAȘAPORT A COPILULUI PENTRU EVITAREA DISCONFORTULUI ACCENTUAT CAUZAT COPIILOR FOARTE MICI DE PROCEDURA FOTOGRAFIERII LA CONSULAT ȘI PENTRU A SCURTA TIMPII DE AȘTEPTARE PENTRU TOȚI CETĂȚENII.
In cazul în care numai unul dintre părinţi este cetăţean român, acesta se poate prezenta singur la consulat, prezentand pe lângă documentele menţionate mai sus, declaraţia autentificată la autorităţile locale a celuilalt parinte privind acordul acestuia pentru eliberarea titlului de călătorie in Romania, apostilată/legalizată și tradusă conform practicii locale.
ATENŢIE! Documentul eliberat în condiţiile de mai sus este valabil numai pentru o călătorie in Romania. In vederea reîntoarcerii în străinătate, va trebui transcrisă naşterea copilului in Romania şi obţinerea unui certificat de nastere românesc, pe baza căruia va fi eliberat paşaportul cu care va putea iesi din ţară.
Înscrierea naşterii copilului în registrele de stare civilă româneşti se poate realiza şi la Consulat, cu eliberarea certificatului de naştere aferent. Certificatul de naștere italian trebuie să fie apostilat în conformitate cu prevederile Convenției Internaționale de la Haga din 5 octombrie 1961. Dacă este eliberat în format plurilingv conform prevederilor Convenției 16 privind starea civilă, nu mai este necesară apostilarea la Prefectură.

Nu este obligatorie prezenţa la Consulat a copiilor cu vârste sub 14 ani. In acest caz părinţii/părintele/reprezentantul legal trebuie să pună la dispoziţia funcţionarului consular o fotografie tip paşaport care să conţină imaginea facială a copilului şi să repecte caracteristicile prevăzute de Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, cu modificările şi completările ulteriore şi de HG nr. 94/2006 cu modificările şi completările ulteriore (fără ochelari, cu o expresie a feţei firească, ochii deschişi, privirea spre cameră, imaginea facială să ocupe 70-80% din suprafaţa fotografiei, capul şi faţa descoperite – capul poate fi acoperit din motive religiose cu condiţia ca toate detaliile feţei să fie expuse şi vizibile cu uşurinţă).

Sărbătorirea Zilei Naționale a României

03.12.2019

Luni, 2 decembrie 2019, în organizarea comună a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția și a Consulatului General al României la Trieste, a avut loc un eveniment de înaltă ținută…

Lista secțiilor de votare organizate în circumscripția Consulatului General al României la Trieste

28.10.2019

Votarea va avea loc în străinătate în zilele de 8, 9 și 10 noiembrie 2019 (turul I), respectiv 22, 23 și 24 noiembrie 2019 (turul II). Orarul de votare va fi: 12.00-21.00 în ziua de vineri și 07.00-21.00 în…

Participarea consulului general al României la Trieste la o întrevedere cu membri ai comunității românești din orașele Schio și Verona

27.10.2019

În zilele de vineri, 25 octombrie 2019, respectiv sâmbătă, 26 octombrie 2019, consulul general al României la Trieste, domnul Cosmin Victor Lotreanu, a avut două întrevederi în format extins, în orașele Schio și…